Phocoena spinipinnis - sviňucha spinipinne


FOCENA SPINIPINNE
(Phocoena spinipinnis)


Poznámka 1

VĚDECKÁ KLASIFIKACE

Království

:

Animalia

Kmen

:

Chordata

Podkmen

:

Obratlovců

Třída

:

Mammalia

Objednat

:

Kytovci

Podřád

:

Odontoceti

Rodina

:

Phocoenidae

Druh

:

Phocoena

Druh

:

Phocoena spinipinnis

Běžné jméno

: Spinipinne sviňucha

VŠEOBECNÉ ÚDAJE

  • Délka těla: 1,40 - 1,80 m
  • Hmotnost: 40 - 70 kg
  • Životnost: neznámý
  • Sexuální dospělost: když dosáhnou délky asi 1,5 m

HABITAT A ZEMĚPISNÁ DISTRIBUCE

Tam Phocoena spinipinnis, známý jako spinipinne sviňucha, se nalézá pouze podél pobřeží Jižní Ameriky, počínaje od jižní části Brazílie, a pokračuje podél pobřeží Uruguaye, Argentiny, Chile a Peru.

Není jisté, že je přítomen nepřetržitě podél všech výše zmíněných pobřeží, a to is ohledem na skutečnost, že máme co do činění s velmi odlišným rozsahem teplot: v jižní části mysu Horn a v pohoří Tierra del Fuego se teplota vody pohybuje od 3 ° C v červnu na přibližně 9 ° C v letních měsících; na sever jsou mírnější vody až do zálivu San José v Argentině, kde voda dosahuje teploty 19,5 ° C.

Obvykle obývá mělké vody, obvykle do 150 m hloubky, a vyskytuje se také v ústí řek. Podél pobřeží Tierra del Fuego bylo vidět, že se také nachází v linii řas.

Bylo zjištěno, že na rozdíl od očekávání je na pobřeží Tichého oceánu spíše než v Atlantském oceánu větší populace, přestože má Tichý oceán mnohem širší kontinentální šelf. Tato skutečnost je vysvětlena vzhledem k tomu, že na pobřeží Atlantiku Phocoena spinipinnis má větší konkurenci v oblasti potravin, a proto má tendenci se soustředit podél pobřeží Tichého oceánu.

FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI

Tam Phocoena spinipinnis ve srovnání s jinými druhy je snadno rozpoznatelný, protože má zvláštní hřbetní ploutev: je umístěn velmi distálně vzhledem k hlavě a je obzvláště zakřivený dozadu a bohatý na tuberkulózy podél předního okraje, od kterého je pojmenován spinipinnis „Spina“ (z latiny) a od níž je odvozen španělský název tohoto kytovce marsopa espinosa což znamená „sviňucha trnitá“.

Je to velmi malý sviňuch, který nepřesahuje délku 1,4 - 1,8 m (muži jsou o něco větší než ženy).

Barva je tmavá, černá nebo šedá, zvláště zvýrazněná na zádech, která se při pohybu na břiše postupně zesvětluje.

Stejně jako všechny sviňuchy nemá klasický čenich s delfínem, ale zůstává krátký a s hlavou podobnější kuželu.

Charakteristickým rysem ve srovnání s jinými druhy je mít světle šedou svatozář kolem očí a mít tmavě zbarvený proužek začínající od brady a pruhy v břišní části.

CHARAKTER, CHOVÁNÍ A SOCIÁLNÍ ŽIVOT

Tam Phocoena spinipinnis je to velmi plachý kytovec, který se okamžitě vzdaluje, když se loď pokusí přiblížit, a možná s ohledem na tuto skutečnost patří k nejméně známým a studovaným druhům.

Bylo pozorováno, že nežijí ve velkých skupinách, ne více než osmi jedincích a nejsou nijak zvlášť „hluční“ v tom smyslu, že neprovádějí akrobatické skoky z vody, naopak plavou velmi diskrétně a tiše. Zdá se, že mají tendenci se blížit k pobřeží po setmění.

Maximální zaznamenaná rychlost byla 4 km / h.

STRAVOVACÍ NÁVYKY

Tam Phocoena spinipinnis živí se hlavně ančovičkami, štikozubci, olihněmi a krevetami.

REPRODUKCE A RŮST MALÉHO

Období rozmnožování je mezi červnem a zářím s obdobím březosti asi 10 měsíců, na jehož konci se rodí malé asi 40 cm dlouhé.

K pohlavní dospělosti dochází, když mláďata (muži nebo ženy) dosáhnou délky asi 1,5 m.

PREDACE

Jediný známý přirozený predátor Phocoena spinipinnis je orca.

STAV OBYVATELSTVA

Tam Phocoena spinipinnis je zařazen do červeného seznamu IUNC (2009.1) mezi zvířata s nedostatečnými údaji, DEFICIENT DAT (DD) u nichž proto není možné provést žádný typ hodnocení.

Ačkoli nemáme přesné údaje o populaci tohoto kytovce, je jisté, že každý rok je zabito mnoho exemplářů, které mají být použity jako návnada pro lov krabů v jižní části Chile. Také v Peru je tento kytovec široce loven pomocí sítí na být určeny k lidské spotřebě. Počet úlovků podél pobřeží Peru se odhaduje na 450 jedinců ročně, což je počet, který začíná vzbuzovat vážné obavy. I náhodné úlovky pomocí rybářských sítí podél všech pobřeží, zejména pevných tenatových sítí, začínají vzbuzovat zmatek vzhledem k rostoucím zprávám .

Existovala pouze jedna studie o vlivu znečištění na úmrtnost tohoto kytovce, která zjistila, že z osmi zvířat ulovených u pobřeží severní Argentiny byly hladiny organochloru nízké, což je téměř předešlý závěr v souladu s relativně nízkým stupněm znečištění těch vod.

Tento druh je uveden v příloze II úmluvy CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy fauny a flóry, známá jednoduše jako Washingtonská úmluva), který zahrnuje druhy, kterým nemusí nutně hrozit vyhynutí, ale jejichž obchod musí být kontrolován, aby se zabránilo vykořisťování neslučitelnému s jejich přežitím.

VÝZNAM PRO SOCIÁLNÍ, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Maso z Phocoena spinipinnis široce se používá jak k lidské spotřebě, tak k získávání rybářských návnad.

Poznámka

(1) Snímek pořízený z Gobierno de Chile - Subsecreteria de pesca



Předchozí Článek

Pěstování dýně v sudu

Následující Článek

Sirné rostliny